خطبه‌های نماز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ علامه سید علی فضل‌الله

بسم الله الرحمن الرحیم

خطبه‌های نماز جمعه بیروت به امامت علامه سید علی فضل‌الله

۲۳ خرداد ۱۴۰۴  برابر با ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ و  ۱۷  ذی الحجه ۱۴۴۶

غدیر: روز کمال دین و اتمام نعمت با ولایت علی (ع)

خطبه اول

خداوند سبحانه و تعالى در کتاب عزیز خود فرموده است: «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلَامَ دِینًا»  صدق الله العظیم.

در هجدهم ماه ذی‌الحجه الحرام، جبرئیل بر رسول خدا (ص) در مکانی به نام غدیر خم نازل شد. این مکان نزدیک جُحفه و در مسیر بازگشت پیامبر (ص) و انبوه مسلمانان از آخرین حج ایشان بود که به «حجه الوداع» شهرت یافت. جبرئیل آمد تا پیش از آن‌که جمعیت پراکنده شود و هر کس به شهر خود بازگردد، امری بسیار خطیر را ابلاغ کند: «یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ». با وجود گرمای شدید نیمروز آن روز، رسول خدا (ص) بی‌درنگ از کاروانیان همراهش خواست نزد او گرد آیند و هیچ‌کس عقب نماند.

ابلاغی به عظمت رسالت

پس از آن‌که جایگاهی برای رسول خدا (ص) آماده شد تا از آن بر انبوه مسلمانان مشرف شود، سخن خود را چنین آغاز کرد: «ای مردم! من نزدیک است فراخوانده شوم و پاسخ گویم. من مسئولم و شما نیز مسئولید. ای مردم! من پیش‌آهنگ شمایم و شما بر سر حوض بر من وارد می‌شوید. پس بنگرید پس از من با دو گران‌بها چگونه رفتار می‌کنید.» گفته شد: آن دو گران‌بها چیست ای رسول خدا؟ فرمود: «بزرگ‌تر کتاب خداست و کوچک‌تر عترت و اهل‌بیتم. و خداوند لطیف خبیر به من خبر داده که این دو هرگز از هم جدا نمی‌شوند تا در کنار حوض بر من وارد شوند. پس در حق آن‌ها کوتاهی نکنید که هلاک می‌شوید.» سپس علی (ع) را فراخواند، دست او را گرفت و بالا برد و فرمود: «آیا من از مؤمنان به خودشان سزاوارتر نیستم؟» گفتند: آری. فرمود: «آیا من از هر مؤمنی به خودش سزاوارتر نیستم؟» گفتند: آری. فرمود: «پس هر کس من مولای اویم، این علی مولای اوست. خدایا! دوست بدار هر که او را دوست دارد و دشمن بدار هر که او را دشمن دارد؛ یاری کن هر که او را یاری کند و خوار کن هر که او را خوار کند؛ و حق را هر جا که باشد با او بگردان. آگاه باشید! حاضر به غایب برساند.» در همین هنگام آیه نازل شد: «الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِن دِینِکُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ ۚ الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلَامَ دِینًا».

شایسته‌ترین فرد برای رهبری

این آیه به اهمیت این رویداد اشاره دارد که چند ماه پیش از رحلت رسول خدا (ص) رخ داد. این واقعه جای خالی‌ای را پر کرد که کافران و منافقان انتظار داشتند پر نشود تا نیرو بگیرند و بر همه دستاوردهای پیامبر (ص) و مسلمانان یورش برند؛ همان چیزی که خداوند با این کلام بیان کرده است: «امروز کافران از دین شما ناامید شدند.» و به این دلیل که علی (ع) شایسته‌ترین فرد برای هدایت کشتی پس از رسول خدا (ص) بود؛ با ویژگی‌های ذاتی، شایستگی‌های روحی، علمی و شجاعتی که او را برای این مسئولیت توانا می‌ساخت. علی (ع) از کودکی در خانه پیامبر (ص) و زیر نظر او پرورش یافته و از سرچشمه علم او سیراب شده بود. رسول خدا (ص) در این‌باره فرمود: «من شهر علمم و علی درِ آن است. هر کس بخواهد وارد این شهر شود، باید از در آن وارد شود.» او در تمام زندگی‌اش یار و پشتیبان رسول خدا (ص) بود. هنگامی که در آغاز دعوت اسلامی آمادگی خود را برای تحمل مسئولیت اعلام کرد؛ آن‌گاه که آیه نازل شد: «وَأَنذِرْ عَشِیرَتَکَ الْأَقْرَبِینَ». رسول خدا (ص) ایستاد و فرمود: «کدام‌یک از شما مرا یاری می‌کند تا برادر و وصی و جانشین من پس از من باشد؟» علی (ع) برخاست و گفت: «من ای رسول خدا.»

او همان کسی است که شب هجرت پیامبر (ص) از مکه به مدینه در بستر او خوابید؛ با آن‌که می‌دانست چهل جنگجوی قریش تا سپیده‌دم در کمینند تا او را به قتل رسانند. آن شب علی (ع) فقط گفت: «آیا شما سالم می‌مانید ای رسول خدا؟» فرمود: آری. گفت: «پس برو که هدایت‌یافته و ره‌یافته‌ای. به خدا سوگند باکی ندارم مرگ بر من فرود آید یا من بر مرگ فرود آیم.» و در این‌باره آیه نازل شد: «وَمِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاهِ اللهِ وَاللهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ».

او در همه جنگ‌هایی که رسول خدا (ص) شرکت داشت پیش‌قدم بود؛ قهرمان و پرچمدار آن‌ها. پیامبر (ص) در نبرد خندق هنگامی که عمرو بن عبدود عامری را به مبارزه طلبید، درباره او فرمود: «تمام ایمان در برابر تمام شرک بیرون آمد.» و سپس فرمود: «ضربه علی در روز خندق با اعمال ثقلین برابر است.» پس از آن در نبرد خیبر، هنگامی که دیگران از گشودن در قلعه ناتوان ماندند، فرمود: «فردا پرچم را به مردی می‌سپارم که خدا و رسولش را دوست دارد و خدا و رسولش نیز او را دوست دارند؛ خداوند به دست او فتح می‌کند؛ حمله‌کننده است نه فرارکننده.» و آن را به علی (ع) داد.

و هنگامی که می‌خواست به غزوه تبوک برود و علی (ع) را برای مدیریت امور مدینه و حفاظت از آن در برابر کسانی که قصد سوءاستفاده از سفر طولانی پیامبر (ص) داشتند، جانشین خود قرار داد، درباره او فرمود: «تو نسبت به من به منزله هارون نسبت به موسی هستی، جز آن‌که پس از من پیامبری نیست.»

مصلحت اسلام در اولویت

با وجود همه این مواضع و رهنمودها، خلافت به دیگری سپرده شد. اما علی (ع) که امین اسلام و مسلمانان بود و به حساسیت شرایط آن روزگار آگاه، سخن خود را گفت که باید راهنمای ما در همه گزینه‌ها و مواضعمان باشد: «تا هنگامی که امور مسلمانان سالم باشد و ستمی جز بر من نباشد، سازش خواهم کرد.»

علی (ع) سازش کرد و بر کسانی که خلافت را به دست گرفتند اعلان جنگ نداد و از فتنه‌ای که می‌خواستند برپا شود جلوگیری کرد. افزون بر آن، آنان را راهنمایی و نصیحت می‌کرد و نظر می‌داد تا آنجا که خلیفه دوم عمر گفت: «اگر علی نبود، عمر هلاک می‌شد.» و هنگامی که خود خلافت را بر عهده گرفت، الگویی از حاکم عادل برقرار کرد؛ با کسی مدارا نکرد و با کسانی که در برابرش ایستادند چون بر حق و عدالت سازش نکرد، روبه‌رو شد. او خود فرمود: «حق برای من هیچ دوستی باقی نگذاشت.»

بنابراین، عزیزان! هنگامی که روز عید غدیر را گرامی می‌داریم، نه برای برانگیختن غرایز و تعصب مذهبی و ژرف‌تر کردن اختلاف میان مسلمانان است؛ بلکه می‌خواهیم این روز فرصتی باشد برای تأکید بر روش علی (ع) در پاسداشت اسلام و حفظ وحدت اسلامی و تأیید آن با وجود اختلاف عقیدتی و تشریعی.

تمسک به خط ولایت

این در دایره عمومی اسلامی است. اما برای ما، زنده نگاه‌داشتن این مناسبت با تمسک به ولایت اهل‌بیت (ع) است؛ ولایتی که نمی‌خواهیم در حد وابستگی و عاطفه متوقف بماند، بلکه باید در رفتار، عبادت، بردباری و مواضعشان آن‌ها را الگو قرار دهیم: آنجا که سازش کردند سازش کنیم و آنجا که جنگیدند بجنگیم؛ و مانند آنان سدی استوار در برابر ستم، فساد، انحراف و غلو باشیم و نشانه‌ای متمایز در هر جامعه‌ای که حضور داریم؛ چنان‌که امام باقر (ع) فرمود: «به خدا سوگند شیعه ما نیست مگر کسی که از خدا بترسد و او را اطاعت کند. و ای جابر! آنان جز با فروتنی، خشوع، امانت‌داری، ذکر بسیار خدا، روزه، نماز، نیکی به والدین، رسیدگی به همسایگان نیازمند و تهیدست و بدهکار و یتیمان، راست‌گویی، تلاوت قرآن و نگاه‌داشتن زبان از مردم مگر به خیر شناخته نمی‌شدند. و در امور امین قبیله خود بودند.» سپس فرمود: «آیا برای مرد کافی است بگوید علی را دوست دارم و ولایت او را می‌پذیرم؟!»

عزیزان! پایبندی ما به این امر است که ما را شایسته می‌سازد از پایبندان به رسول خدا (ص) و پیروان علی (ع) و شیعیان اهل‌بیت (ع) باشیم و بگوییم: سپاس خدایی را که ما را به این روز گرامی داشت و از وفاداران به عهد و پیمان ولایت امرش قرار داد و برپادارندگان عدالت او.

خطبه دوم

بسم الله الرحمن الرحیم

ای بندگان خدا! شما و خودم را به سفارش امیرالمؤمنین (ع) به شیعیانش سفارش می‌کنم که فرمود: «بر شما باد به کوشش و جدیت، و آمادگی و استعداد، و توشه‌گرفتن در سرای توشه. و دنیا شما را فریب ندهد چنان‌که پیشینیان از امت‌های گذشته و قرن‌های سپری‌شده را فریب داد؛ کسانی که شیر آن را دوشیدند و غفلتش را به دست آوردند و شمارش را به پایان رساندند و تازگیش را کهنه کردند. خانه‌هایشان گورستان شد و اموالشان میراث. نه می‌شناسند کسی را که نزدشان می‌آید و نه پروایی از کسی که بر آنان می‌گرید دارند و نه پاسخ کسی را که ایشان را می‌خواند می‌دهند. پس از دنیا برحذر باشید که فریب‌کار و نیرنگ‌باز است؛ بخشنده و بازدارنده، پوشاننده و برکننده‌کننده. آسایشش پایدار نیست و رنجش پایان نمی‌پذیرد و بلایش آرام نمی‌گیرد.»

عزیزان! این سفارش امیرالمؤمنین (ع) به ماست. باید از آن توشه برگیریم تا حقیقت دنیا را دریابیم و فریب زرق‌وبرق و آرزوها و نیرنگ‌هایش را نخوریم و نقش خود را در آن بشناسیم تا آگاه‌تر و مسئول‌تر و تواناتر در رویارویی با چالش‌ها باشیم.

تجاوز به ایران

آغاز سخن از تجاوز خطرناک صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران است؛ تجاوزی که با وجود مذاکرات با ایالات متحده آمریکا درباره برنامه هسته‌ای‌اش و تأکید ایران بر صلح‌آمیز بودن این برنامه و ثبات منطقه رخ داده است.

اکنون روشن شده که دشمن با این تجاوز که فرماندهان سیاسی، نظامی، امنیتی و علمی را هدف قرار می‌دهد، در پی تضعیف توانمندی‌ها و جهت‌گیری‌های این کشور است؛ کشوری که از زمان پیروزی انقلابش چالشی برای این دشمن بوده: سفارت آن را بست و درهای سفارت فلسطین را گشود و آخرین جمعه ماه رمضان را روز جهانی قدس اعلام کرد تا قدس در وجدان امت زنده بماند و فراموش نشود. و در حمایت از مسئله فلسطین صادق بوده و آن را از اولویت‌های خود دانسته و همه فعالان آن را با همه امکانات و توانمندی‌ها یاری کرده است؛ فراتر از ملاحظات سیاسی و مذهبی و خطرهایی که ممکن است متوجه آن شود و برای آن همه فشار و محاصره‌ای را که هنوز ادامه دارد تحمل کرده است.

ما در برابر این تجاوز خطرناک با ابعاد و پیامدها و تأثیراتش بر منطقه و جهان، تجاوز به جمهوری اسلامی ایران را که همواره در کنار سرزمین ما ایستاده و برای بازپس‌گیری سرزمین و آزادی و حاکمیت آن در برابر دشمن صهیونیستی بسیار کوشیده، محکوم می‌کنیم و اطمینان داریم که ایران با ملت و رهبری‌اش که پیش‌تر چالش‌های سخت را پشت سر گذاشته، قادر است آثار این تجاوز و هدف آن در شکستن اراده ملت ایران و تلاش برای توسعه توانمندی‌هایش را پشت سر بگذارد.

ادامه تجاوز به لبنان

در همین حال، تجاوز اسرائیلی به لبنان ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد متوقف شود. با وجود پایبندی کامل دولت لبنان به الزامات آتش‌بس و قطعنامه ۱۷۰۱، این تجاوز با پهپادهایی که حریم هوایی لبنان را نقض می‌کنند و هدف‌گیری روزانه شهروندان در روستاها یا هنگام رفت‌وآمد و حملاتی که آخرین آن‌ها پس از آنچه در ضاحیه رخ داد در جنوب لبنان اتفاق افتاد، به دغدغه دائمی لبنانی‌ها تبدیل شده است.

اکنون روشن است که دشمن می‌خواهد به دولت لبنان فشار آورد و لبنانی‌ها را بترساند تا امتیازاتی بدهد که به حاکمیت و امنیت و ثبات لبنان آسیب می‌زند و سرانجام به عادی‌سازی روابط با آن و تثبیت سلطه بر این کشور بینجامد.

ما در برابر آنچه می‌گذرد، بار دیگر از دولت لبنان می‌خواهیم که بیرون راندن دشمن از مواضعی که اشغال کرده و در پی تبدیل این اشغال به امری واقع است و بازگرداندن اسیران لبنانی و جلوگیری از نقض حاکمیت لبنان را در رأس اولویت‌های خود قرار دهد و همه راه‌هایی را که به توقف خون‌ریزی و ویرانی و تجاوز به این سرزمین و حفظ حاکمیتش می‌انجامد به کار گیرد و از ابزارهای در اختیارش بهره برد و این امر را دغدغه سیاسی و دیپلماتیک خود سازد و از نقاط قوت خود برای تقویت اعتماد لبنانی‌ها به دولت استفاده کند تا ثابت کند توان تأمین امنیت آنان در برابر این دشمن را دارد.

در عین حال بار دیگر از لبنانی‌ها می‌خواهیم وحدت خود را در برابر آنچه می‌گذرد و هر پیامدی که ممکن است از تجاوز صهیونیستی پدید آید تقویت کنند؛ پیامدهایی که به سود هیچ طایفه یا مذهب یا جایگاه سیاسی یا تقویت قدرت آن نخواهد بود، بلکه به زیان همه و به سود این رژیم تمام خواهد شد.

👤 خطیب: علامه سید علی فضل الله
📅 تاریخ: 2025-06-13
📍 محل برگزاری: مسجد امامین حسنین (ع) بیروت لبنان
📝 موضوع خطبه: غدیر: روز کمال دین و اتمام نعمت با ولایت علی (ع)